De Lions feestdagen-wijnactie 2022 is afgesloten. Vanaf november 2023 wordt de actie herhaald voor onze goede doelen.

Quinta de la Rose Port 10 jr (prijs per fles)

 20,00

Categorie:

Beschrijving

Quinta de la Rose Port 10 jr:

Gerijpte tien jaar oude port. Tonen van vijgen, noten en rozijnen. Heerlijk bij een mooie kaasplank. 

Prijs per  fles

Naam

Quinta de la Rose

10 Years Old Tawny Tonel Nr. 12  ‘designfles’

 

20% alc

Classificatie

DOC Porto

Soort Wijn

Port

Sluiting

Kurk

Veganistisch

Geschikt voor veganisten

Land

Portugal

Streek

Douro

Producent

Quinta de la Rosa, Pinhão

Druivenras(sen)

touriga nacional, touriga franca (francesa), tinta roriz, tinta barocca

Karakter

Oranjebruin van kleur. Oude tawny-port. Een blend van verschillende jaargangen en cuvées. Rijke, aromatische geur en smaak. Rijp belegen fruit met tonen van noten, vijgen, amandel, specerijen en kaneel. De smaak is fluweelzacht en blijft lang na.

Wijnbereiding

De trossen worden met de hand geplukt, deels ontsteeld en gestort in lagares (lage open granieten bakken) waar ze door vijf of zes man schouder aan schouder met de voeten worden getreden. Eigen gisten uit wijngaard en kelder zorgen voor de vergisting. Die wordt bij 7% alcohol onderbroken door toevoeging van neutrale alcohol van druiven tot een alcoholpercentage van 20% en restsuiker van gemiddeld 100 gram/liter. Dan rijpt de jonge port minimaal 10 jaar op pipes (houten vaten van 550 liter). 10 Years Old Tawny is samengesteld uit verschillende oogstjaren (Colheitas) en de gemiddelde leeftijd is ongeveer 10 jaar oud. Deze leeftijd wordt gekeurd door het Instituto do Douro e do Porto (dus ‘smaakt naar 10 jaar oude port’).

Gegevens producent

Sinds 1906 is de familie Bergqvist de stuwende kracht achter Quinta de la Rosa. Het wijngoed beslaat 62 ha en ligt in Pinhão, in het hart van de Douro. Gedreven door passie, namen Tim Bergqvist (overleden in 2018) en zijn dochter Sophia in 1988 de vinificatie en commercialisatie volledig in eigen handen. Nadat David Baverstock in de beginjaren de Port en wijn maakte is sinds 2002 Jorge Moreira als oenoloog eindverantwoordelijk voor de kwaliteit. Deze talentvolle jonge oenoloog is aangetrokken om de kwaliteit van zowel de Port als de tafelwijnen verder te laten stijgen. En dat is zeker gelukt. Jorge is al 2x gekozen als beste wijnmaker van Portugal. Quinta de la Rosa doet in tegenstelling tot de meeste porthuizen alles zelf, van de wijngaard tot de botteling. Naast port worden er ook voortreffelijke witte, rosé en rode wijnen en een olijfolie van hoge kwaliteit gemaakt. De wijngaarden profiteren van de ligging op het zuiden/zuidoosten, op een hoogte van 100 tot 450 m en in een schistbodem (leisteen). De druiven zijn afkomstig van 10 verschillende percelen met elk een eigen, typisch microklimaat. Belangrijk om te weten is dat alle wijngaarden van Quinta de la Rosa uitzonderlijk gesitueerd zijn en daarom volledig opgenomen zijn in de klasse A. Dit is absoluut de hoogste locatiequotering die er in de Douro bestaat. In de Douro Superior zijn de familie Bergqvist en Jorge Moreira sinds 2005 eigenaar van het 100 ha grote Quinta das Bandeiras (waarvan 38 ha beplant met wijnstokken). Er wordt bij Quinta de la Rosa en Quinta das Bandeiras veel geïnvesteerd in een nieuwe wijngaard en de aanplant van o.a. touriga nacional en in 2019 arinto, albariño en gouveio (= godello) in een 2,3 ha grote wijngaard. Op het wijngoed zijn 2 boerderijen, Quinta Amarela en Quinta de Lamelas, beschikbaar als hotel naast de kamers in Quinta de la Rosa met een uitstekend restaurant genaamd Cozinha da Clara.

Duurzaam

Gecertificeerd duurzaam

Gebied gegevens

Het Douro-gebied ligt ten noorden en ten zuiden van de Douro-rivier, welke Portugal van oost naar west doorkruist. Een ruig gebied met een zeer warm klimaat. De Douro-streek is opgedeeld in drie aparte regio’s: Baixo Corgo (13.500 ha) richting de kust en Oporto, Corgo Cima (17.000 ha) in de regio rond Pinhão in het middengedeelte van de rivier de Douro (en zijrivieren als Pinhão, Tedo, Torto en Tua) en de Douro Superior (8.000 ha) meer stroomopwaarts richting Spanje. Vooral in Corgo Cima en Douro Superior is de wijnbouw alleen mogelijk door verschillende typen prachtig aangelegde terrassen (socalcos, patamares en vinha ao alto). Dankzij de moderne technologie maakt men, naast uiteraard de port (40% van de productie), steeds meer tafelwijnen van zeer goede kwaliteit. In het portgebied zijn veel druivenrassen toegestaan, met naast de bekende port- en tafelwijnrassen touriga nacional, touriga franca, tinta roriz (= tempranillo) en tinta barocca ook veel onbekende variëteiten, zoals souzão, rufete, viosinho, gouveio, rabigato etc. Port bestaat in allerlei typen: in kleur (rood, wit en rosé), zoetheid (bv Extra Dry en Sweet), herkomst (bv Single Quinta), jaartal (bv Colheita) en rijping (bv Ruby Reserva en 20 Years Old Tawny) en kwaliteit. De rode tafelwijnen behoren tot de beste wijnen van Portugal, terwijl de witte de laatste jaren steeds verrassender zijn en rosé vooral lokaal gedronken wordt.

Serveren bij

Als aperitief, bij taarten met gedroogd fruit zoals dadels en vijgen, combinaties met stoofperen, donkere chocolade, broodpudding, pittige, harde en blauwschimmelkazen.

Serveertemperatuur

16 à 18ºC

Overige Informatie

Sinds ongeveer 50 jaar wordt in vat (tonel) nummer 12 ieder jaar een restdeel van de oogst gedaan. De port uit dit vat was eigenlijk alleen voor eigen gebruik van de familie en vrienden bestemd. In 1999 besloot men deze excellente, intense port ook beperkt te gaan verkopen. Deze speciale designfles van 50 cl. is een gelimiteerde uitgave van Quinta de la Rosa.

Allergenen

sulfieten

Producent Website

www.quintadelarosa.com

Extra informatie

Gewicht 3 kg
Afmetingen 30 × 20 × 40 cm