De Lions feestdagen-wijnactie 2022 is afgesloten. Vanaf november 2023 wordt de actie herhaald voor onze goede doelen.

Muga El Andén Rioja Crianza de la Estatión (prijs per doos/6 flessen)

 72,00

Categorieën: ,

Beschrijving

Muga El Andén Rioja Crianza:

Spaanse klassieker van topproducent Muga. Stevig rood gemaakt van de Tempranillo druif en 14 maanden gerijpt op houten vaten. 

Prijs per doos van 6 flessen

Naam

Rioja El Andén de la Estación ‘Crianza’

Classificatie

DOCa Rioja

Soort Wijn

Krachtige rode wijn

Sluiting

Kurk

Land

Spanje

Streek

La Rioja, Rioja Alta

Producent

Bodegas Muga, Haro

Druivenras(sen)

tempranillo (65%), garnacha (grenache) (35%)

Karakter

Robijnrood van kleur. Elegante neus met wat aardbei, rood fruit en lichte houttonen. Prettig ontwikkelde smaak, romige zachte tannines, gedomineerd door rood fruit, licht tabak, ook wat gestoofd fruit en ceder, zeer toegankelijk met een milde, elegante afdronk.

Wijnbereiding

Na gisting op grote houten vaten van 16.000 l met druifeigen gisten ondergaat de wijn een rijping van 14 maanden in barriques van Frans- en Centraal Europees eiken. Klaring via vers eiwit, de wijnen worden niet gefilterd. Dit alles zorgt voor het authentieke karakter, waar Muga om bekend staat. De flessen blijven nog minimaal 12 maanden in de kelder bewaard zodat de wijn als Crianza op de markt gebracht kan worden.

Gegevens producent

Bodegas Muga, een familiebedrijf opgericht in 1932, staat bekend om haar traditioneel gemaakte Rioja’s en wordt internationaal tot de beste producenten van Rioja gerekend. Men maakt voornamelijk rood, iets wit, rosé en een cava. Muga bezit nu 248 ha wijngaard in het bergachtige gedeelte van Rioja Alta. De gemiddelde leeftijd van de stokken is 25 jaar. Muga heeft de laatste vijftien jaar veel geïnvesteerd in eigen wijngaarden. Percelen als El Estepal, La Loma en La Loma Alta, La Laguna, La Roma, Las Fuentes, Baltracones en de percelen bij Sajazarra geven Muga kwalitatief onderscheidende druiven voor de verschillende wijnen. Daarnaast controleert Muga 148 ha wijngaard van boeren die onder contract staan. Zeker 80% wordt in Spanje verkocht, overig is export. Als een van de weinige bodega’s maken en repareren vier eigen tonneliers de ruim 13.000 vaten, nodig voor een klassieke rijping op Frans en Amerikaans eiken. Jesús Azcárate is de enige meester tonnelier in Spanje die ook zelf nog grote foudres, vergistingskuipen en grote vaten voor het blenden maakt. Bodegas Muga werkt praktisch biologisch in de wijngaard en bemest alleen met zelfgemaakte compost van snoeihout, schapenmest  en de restanten uit de vaten bestaande uit bezinksel en eiwit van na de klaring. Muga weet als geen ander traditie te combineren met de moderniteit: sinds kort werkt men bij de selectie van druiven met een tri optic machine. Isabel en broer Isacín Muga sr. (tweede generatie) geven leiding aan dit prachtige familiebedrijf, bijgestaan door (derde generatie) Isacín’s zonen Jorge (wijngaard en oenoloog), Isaac jr. (oenoloog), dochter Eva (communicatie) en neven Manuel jr. en Juan (verkoop), Eduardo (financiën) en nicht Ana (communicatie).

Gebied gegevens

Het Rioja-gebied (65.000 ha) ligt in Noord Spanje, zo’n 100 km ten zuiden van de stad Bilbao. Het gebied heeft deels een landklimaat, maar er zijn zeker invloeden vanuit de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. Er zijn drie districten: La Rioja Alta, waar de beste wijnen vandaan komen van koele, hooggelegen wijngaarden, La Rioja Oriental (Baja), laag gelegen percelen met veel zon waar de oogst vaak één maand vroeger is dan in Rioja Alta en tenslotte het kleinere overgangsgebied La Rioja Alavesa tegen de Sierra Cantabria aan. Naast het klimaat, met zowel Atlantische als Mediterrane invloeden, zijn ook de bodems zeer divers, de kwaliteit van Rioja kan dus erg variëren. De allerbeste producenten, zoals Muga, zitten dus in Rioja Alta, waar de druiven hoog in de bergen soms moeite hebben om te rijpen. Rioja is in het verleden de voortrekker geweest van andere Spaanse wijngebieden met aansprekende wijnen, houtgerijpt, mild en soepel. Toevoegingen als Crianza, Reserva en Gran Reserva garanderen de wettelijk verplichte periode dat de wijnen minimaal moeten rijpen op hout en op fles. Rioja-wijnen zijn na de botteling altijd op dronk. Het is het eerste Spaanse wijngebied met een DOCa-classificatie. Sinds enige tijd is het toegestaan om de zones zoals Rioja Alta op het etiket te vermelden en mogen dorpen (minicipios) en wijngaarden (viñedos singulares) vermeld worden. De mousserende wijnen mogen onder DO Cava (minimaal 9 maanden sur latte) vallen of onder de DO Rioja (minimaal 15 maanden sur latte). De naam Rioja komt van het riviertje ‘Rio Oja’ dat door de streek loopt. (Oja = blad).

Serveren bij

Bij rood vlees, lamsvlees, wild op diverse bereidingsmethoden, stoofvleesgerechten, pittige, harde en blauwschimmelkazen

Serveertemperatuur

16 à 18ºC

Overige Informatie

Wijngaarden in de heuvels van de Montes Obarenes, in het hart van Rioja Alta (maximaal 15 jaar oude stokken) en wijngaarden in Rioja Oriental (waar meer garnacha aangeplant staat) leveren de druiven voor deze nieuwe wijn van de Muga familie. De naam komt van de historische band die Rioja in het stadje Haro heeft met Bordeaux: in het verleden kwamen alle treinen uit Bordeaux aan op het station in Haro in de wijk ‘Barrio de Estación’ waar Muga en een aantal andere beroemde bodegas gevestigd is. El Andén (= platform) de la Estación refereert aan deze historie.

Allergenen

sulfieten, ei-albumine

Producent Website

www.bodegasmuga.com

Extra informatie

Gewicht 3 kg
Afmetingen 30 × 20 × 40 cm