De Lions feestdagen-wijnactie 2022 is afgesloten. Vanaf november 2023 wordt de actie herhaald voor onze goede doelen.

Vasse Felix Filius Cabernet Sauvignion (prijs per doos/6 flessen)

 77,00

Categorieën: ,

Beschrijving

Vasse Felix Filius Cabernet Sauvignion

Krachtige rode wijn uit het koele Zuidwesten van Australië. Tonen van zwarte bes en peper. Krachtig maar elegant, heerlijk bij een mooi stuk vlees. 

Prijs per doos van 6 flessen

Naam

Vasse Felix ‘Filius’ Cabernet Sauvignon

Classificatie

GI Margaret River

Soort Wijn

Volle rode wijn

Sluiting

Schroefdop

Veganistisch

Geschikt voor veganisten

Land

Australië

Streek

Margaret River

Producent

Vasse Felix, Cowaramup

Druivenras(sen)

cabernet sauvignon (85%), malbec (12%), petit verdot (2%), merlot (1%)

Karakter

Volle, soepele wijn met in de geur bramen en zwarte bessen. In de smaak rijp fruit, iets van pruim met in de finale een mooie kruidigheid van laurier en kaneel. Houtlagering is subtiel verweven in de smaak en rijpe tannine zorgt voor een mooie afdronk.

Wijnbereiding

De druiven voor deze wijn komen grotendeels van wijngaarden nabij het koele Pemberton en Manjimup, zo’n 150 km ten zuidoosten van Cowaramup. Na ontsteling spontane vergisting op roterende vergistingstanks. Rijping 12 maanden op Frans eiken, waarvan 10% nieuw. De wijn wordt maar weinig overgestoken en daarna geblend en gebotteld.

Gegevens producent

Vasse Felix was in 1967 het eerste wijnbedrijf op commerciële basis in Margaret River. Opgericht door Dr. Tom Cullity heeft Vasse Felix nu een rijke geschiedenis in het produceren van topklasse wijnen. Nadat het wijnhuis in 1987 werd overgenomen door de familie Holmes à Court, is de kwaliteit door investeringen en uitbreidingen sterk toegenomen. De productie bestaat uit 2,5 miljoen flessen, waarvan 1 miljoen van de ruim 160 ha van Vasse Felix (Home en Boodjidup wijngaard) en de rest van ruim 170 ha (Karridale en Adams Road wijngaard) nabij Jindon. Tevens worden, zoals in Australië gebruikelijk is, op contractbasis druiven bijgekocht. De wijngaard van Vasse Felix ligt 120 meter boven zeeniveau, maar 4 km van de zee, de bodem bestaat uit rode leem met een ondergrond van klei. Alle moderne technieken om de kwaliteit te verbeteren worden toegepast. Wijnmaker Virginia Willcock maakt hier al ruim 20 jaar de wijnen. De laatste jaargangen is zij overgegaan naar gebruik van natuurlijke gisten en gedeeltelijke hele trossen fermentatie. Dit levert enorm veel spanning in haar wijnen, gecombineerd met verfijnd houtgebruik. Rood is zo goed als goede Bordeaux, wit als Bourgogne. Virginia is in 2012 uitgeroepen als ‘Australian Winemaker of the Year’ en Vasse Felix als beste ‘New World Winery of 2018’. NASAA biologische certificering volgt in 2021. De naam Vasse Felix komt van een onfortuinlijke Fransman Vasse die in 1801 van een ontdekkingsschip overboord sloeg en waarover de wildste verhalen de ronde deden en Felix, wat ‘lucky/happy’ betekent, hopende dat Vasse Felix een beter lot zou hebben.

Gebied gegevens

Ruim 200 km ten zuiden van Perth in de staat Western Australia, in de zone South West Australia ligt het wijngebied Margaret River (regio). De eerste druiven werden geplant in 1965, momenteel zijn 4.875 hectaren met wijnstokken beplant. Productie is half wit en half rood. Het gebied behoort door de invloed van de zee tot de koelste van heel Australië. Juist die meer ingetogen, frisse stijl wordt bij liefhebbers zeer gewaardeerd. De meest aangeplante druivenrassen voor rood zijn cabernet sauvignon, shiraz en pinot noir, voor wit chardonnay, semillon en sauvignon blanc. Bordeauxblends (wit en rood) en hoog niveau chardonnay zijn hier beroemd. Margaret River moet het puur hebben van hoge kwaliteit, het volume is zeer beperkt. Export is van oudsher zéér belangrijk, met 1.7 miljoen inwoners is de lokale markt beperkt en de bevolkte delen van Australië, waar trouwens ook wijn gemaakt wordt, liggen op minimaal 3.000 km.

Serveren bij

Bij rood vlees, kalfs- lamsvlees, wild, stoofgerechten, pittige, harde en blauwschimmelkazen.

Serveertemperatuur

16 à 18ºC

Overige Informatie

Filius betekent ‘zoon van’, oftewel de ‘kleinere versie’ van de Vasse Felix (Premier) Cabernet Sauvignon.

Allergenen

sulfieten, ei

Extra informatie

Gewicht 3 kg
Afmetingen 30 × 20 × 40 cm