De Lions feestdagen-wijnactie 2022 is afgesloten. Vanaf november 2023 wordt de actie herhaald voor onze goede doelen.

Louis Cheze Condrieu “Pagus Luminus” (prijs per fles)

 32,00

Categorieën: ,

Beschrijving

Louis Cheze Condrieu “Pagus Luminus”:

Franse klassieker uit de Rhône gemaakt van de Viognier druif. Een wijn om even voor te gaan zitten en te genieten. Rijk, vol en weeldig. 

Prijs per  fles

Naam

Condrieu ‘Pagus Luminis’

Classificatie

AOP Condrieu

Soort Wijn

Krachtige witte wijn

Sluiting

Kurk

Land

Frankrijk

Streek

Rhône

Producent

Louis Chèze, Pangon-Limony

Druivenras(sen)

viognier

Karakter

Groengeel van kleur. Een expressieve geur waarin wat muskaat, banda-foelie en veldbloemen. Sappig en fris van smaak met groene appel, abrikoos en wat kruidigheid verweven met een lichte houttoon. Een ronde afdronk die lang in de mond blijft hangen.

Wijnbereiding

Deze Condrieu komt van een wijngaard van 2ha groot met granietrijke bodem en een toplaag van grof zand. De stokken zijn 25 jaar oud leveren 32 hl/ha op. Na de persing wordt het sap overgebracht in eikenhouten vaten, die 1 tot 2 jaar oud. De gisting verloopt onder een lage temperatuur van ca 15ºC. Hierna blijft de wijn nog 8 maanden op fust waar ook de malolactische gisting plaatsvindt en het omroeren van de ‘lie’ (bâtonnage). Botteling vindt plaats in de zomer van het jaar na de oogst. Condrieu is op zijn best tussen 1 en 3 jaar oud.

Gegevens producent

Louis Chèze, gestart in 1978 met 1 hectare wijngaard in Saint-Joseph, bezit momenteel 70 ha, waarvan 51 ha syrah, 4 ha marsanne en 15 ha viogner waarvan 4 ha in Condrieu. Andere wijnen die Louis Chèze produceert zijn: Côte Rôtie, Cornas, St. Joseph rood en wit en diverse IGP-wijnen van uitmuntende kwaliteit. Daarnaast is Louis Chèze actief met twee andere wijnboeren in een samenwerking: Les Vignobles de Seyssuel. Zij bezitten op de oostelijke Rhône oever wijngaarden ten noorden van de stad Vienne, dus buiten de officiële Rhône-appellaties. In de Romeinse tijd kwamen hier beroemde wijnen vandaan, in 1883 kwam er een eind aan de wijnbouw door de phylloxera plaag. Ruim 100 jaar later zijn deze dus herbeplant met o.a. syrah en viognier. Deze wijnen moeten gaan concurreren met de beroemde Côte-Rôtie en Condrieu wijnen. De resultaten zijn veelbelovend. Alle wijnen van Louis Chèze zijn van zeer hoogstaande kwaliteit, 20% wordt verkocht in de export.

Duurzaam

Gecertificeerd duurzaam

Gebied gegevens

In totaal bedraagt het wijngaardareaal in de Rhône ruim 130.000 ha. Het gebied ligt in de Noord Rhône rondom het dorpje Condrieu. De wijngaarden van Condrieu beslaan ongeveer 170 ha, elk jaar worden op beperkte schaal nieuwe wijngaarden aangeplant. Hoewel dit fors meer is dan de 20 ha in 1990 blijft dit toch een relatief minuscuul gebiedje. De steile tot 350 meter hoge granietrijke hellingen met veel terrasbouw zijn zeer arbeidsintensief, machinaal bewerken is hier zo goed als onmogelijk. Daarnaast is de viognier druif vrij gevoelig voor ziektes zoals meeldauw en te hoge rendementen. In de praktijk is het rendement dan ook niet veel hoger dan slechts 20/25 hl per hectare. Dit alles zorgt er voor dat Condrieu nooit een goedkope wijn kan zijn. Condrieu wordt altijd gemaakt van 100% viognier. Er bestaat naast de droge, witte wijn ook een zoete, laat geoogste variant.

Serveren bij

Rijke visgerechten, schaaldieren, blank vlees en gevogelte met diverse bereidingsmogelijkheden, geurige Mediterrane en Aziatische smaken, pasta’s, asperges, milde tot pittige romige kazen.

Serveertemperatuur

10 à 12ºC

Allergenen

sulfieten

Producent Website

www.domainecheze.com

Chateau Viranel ‘Tradition’ Blanc:

Aromatische witte wijn, tonen van abrikozen en witte bloemen. Rijke wijn met frisse afdronk. 

Prijs per doos van 6 flessen.

Extra informatie

Gewicht 3 kg
Afmetingen 30 × 20 × 40 cm