De Lions feestdagen-wijnactie 2022 is afgesloten. Vanaf november 2023 wordt de actie herhaald voor onze goede doelen.

Weinwurm Ried Kugelberg Grüner Veltliner (prijs per doos/6 flessen)

 60,00

Categorieën: ,

Beschrijving

Weinwurm Ried Kugelberg Grüner Veltliner:

Frisse wijn, tonen van groene appel en kruiden. De eerste plaats in de race om de Mosselwijn van 2022. Erg fraai! 

Prijs per 6 flessen

Naam

Ried ‘Kugelberg’ Grüner Veltliner Weinwurm’s

Classificatie

Niederöstereich

Soort Wijn

Volle witte wijn

Sluiting

Schroefdop

Veganistisch

Geschikt voor veganisten

Land

Oostenrijk

Streek

Niederösterreich

Producent

Weinwurm’s, Dobermannsdorf

Druivenras(sen)

grüner veltliner

Karakter

Licht tot vol geel van kleur met een groene zweem. Heerlijk aroma van groene en rode appels, een hint citroen, iets peperig. Elegante smaak, fris en levendig, met een milde kruidigheid en een sappige, knisperende afdronk.

Wijnbereiding

De druiven komen van de op het zuiden gelegen licht glooiende wijngaard Kugelberg en worden midden september met de hand geplukt in kleine kratjes. Na een zachte persing en een korte maceratie van 2 uur vindt een spontane vergisting plaats op max 18°C in roestvrij stalen tanks. In het voorjaar na de oogst wordt de wijn gebotteld. Aanbevolen wordt de wijn te drinken binnen 3 jaar na de oogst.

Gegevens producent

In de jaren 50 van de vorige eeuw kocht Anton Weinwurm zijn eerste wijngaarden in Dobermannsdorf, zo’n 60 km ten noordoosten van Wenen. Momenteel staat zijn neef Georg (1979) aan het roer. Hij deed ervaring op bij diverse wijnbedrijven in Oostenrijk en Australië. Het familiebedrijf omvat 28 ha, er worden zowel witte als rode wijnen gemaakt. Er wordt met veel aandacht voor kwaliteit gewerkt, in de zomer wordt een teveel aan trossen verwijderd (de zogenaamde ‘groene oogst’).

Duurzaam

Gecertificeerd duurzaam

Gebied gegevens

Het wijngebied Weinviertel ligt in Niederösterreich, het uiterste noordoosten van Oostenrijk en grenst aan Slowakije. Het heeft een koel klimaat, mede door de vele bossen. Door de invloed van de Pannonische vlakte is het er ook mild, waardoor zowel witte als rode druiven er prima rijpen. Het is een heuvelachtig gebied, wijnbouw vindt plaats op ruim 13.000 hectare. Bijna de helft ervan (6.200 ha) is beplant met de grüner veltliner, waardoor het Weinviertel leverancier is van de helft van alle grüner veltliner wijnen van Oostenrijk, en dus ook van de wereld. De gemiddelde grüner veltliner is hier wat ronder en soepeler van smaak, dan uit andere gebieden van Oostenrijk. Andere populaire rassen zijn de chardonnay, pinot blanc, welschriesling, muskateller en voor rood blauer portugieser, zweigelt, merlot en syrah. De bodem bestaat merendeels uit humusrijke zwarte aarde, met leem en löss. Ruim 1.200 wijnbedrijven zijn er actief, ook hier komen de beste wijnen van de kleine, ambachtelijk werkende wijnbedrijven.

Serveren bij

Prima als aperitief, lichte visgerechten, salades, groentegerechten, geitenkaas.

Serveertemperatuur

8 à 10ºC

Overige Informatie

Het gebied Weinviertel heeft een eigen DAC (Districtus Austriae Controllatus), een herkomstbenaming, waarin de eisen voor de wijnbouw zijn vastgelegd. Het gebied kent 1.800 zonne-uren per jaar en 500 mm neerslag. Georg Weinwurm brengt deze wijnen op de markt onder de wijnregio Niederösterreich.

Allergenen

sulfieten

Producent Website

www.weinwurms.at

Extra informatie

Gewicht 3 kg
Afmetingen 30 × 20 × 40 cm